0900 - 25 25 255

Telefonisch 7 dagen p/w bereikbaar (€ 0,45 p/m):
ma t/m vr: 9.00 uur tot 21.00 uur, za en zo: 10.00 uur tot 20.00 uur


maandag 9 januari 2017

Nagesprekken met professionals en beleidsmakers uit de zorg bij Slikken en Stikken van de Verleiders

Acteurs en makers George van Houts en Tom de Ket gaan na afloop van de voorstelling Slikken en Stikken van De Verleiders in gesprek met professionals en beleidsmakers uit de zorg.

- Vrijdag 13 januari: Bert Keizer, specialist ouderengeneeskunde Stichting Levenseindekliniek. Keizer is arts en filosoof. Hij is columnist van Medisch Contact, dagblad Trouw en Filosofie Magazine. Tevens is hij als specialist ouderengeneeskunde verbonden aan de Stichting Levenseindekliniek. "Een besef van sterfelijkheid is het beste medicijn om het leven dragelijk te maken". Hij is tegen artsen die biochemisch ravotten met terminale patiënten.

- Woensdag 18 januari: Emiel Rutgers, hoofd chirurgie Nederlands Kanker Instituut en Jeffrey Stevens, journalist Follow the Money. Rutgers is hoogleraar Heelkundige Oncologie en geeft leiding aan een team chirurgen van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL). Zijn specialisatie is borstkankerzorg. Hij heeft meegewerkt aan de verbetering van de borstsparende behandeling en vergelijkbare succesvolle innovaties zoals het mammateam. "De politiek werkt meestal tegen. Politieke scoringsdrift werkt vernieuwing, waarvan de effecten pas op lange termijn zichtbaar zijn, tegen. De zorg moet anders georganiseerd worden maar dat gaat niet op de korte termijn. Dat kost tijd en geld en dat heeft de politiek niet". Stevens jaagt voor Follow The Money op mensen en systemen die de Nederlandse zorg schade toebrengen. Om zijn studie sociologie te financieren werkte hij in een verpleegtehuis. Daar zag hij wat er mis is: onderbezetting, ingrijpende bezuinigingen en wangedrag van bestuurders. Hij schreef mee aan het boek ‘Het alternatief voor de Zorg’ en publiceerde artikelen over declaratie-adviezen van de echtgenoot van minister Schippers en de reisjes van de Nederlandse zorgelite.

- Vrijdag 20 januari: Renske Leijten, SP Tweede Kamerlid Welzijn en Volksgezondheid, en Jos de Blok, Stichting Buurtzorg. Leijten is SP Tweede Kamerlid Welzijn en Volksgezondheid. Volgens haar houdt de minister van Volksgezondheid teveel vast aan achterhaalde economische opvattingen in haar zorgbeleid. "Gevolg is dat zorgverleners een zeer hoge werkdruk ervaren, er onnodige administratie en regels zijn en het professionals aan invloed op het werk ontbreekt. Dat gaat weer ten koste van de motivatie en hindert goede samenwerking voor betere zorg. Het blindstaren op marktwerking moet bijgestuurd worden". De Blok is de oprichter van Buurtzorg en vindt managen flauwekul. 'Je moet mensen gewoon hun werk laten doen' is zijn motto. Terwijl de zorg een product werd en de patiënt een klant, begon De Blok met de bouw van een klein paradijs middenin de bureaucratische hel. Terwijl de zorg verstrikt raakte in schaalvergroting, marktwerking en papierwerk, besloot De Blok vol in te zetten op schaalverkleining, samenwerking en vertrouwen. Het begon met één team van vier verplegers in Enschede. Inmiddels zijn het meer dan achthonderd teams in heel Nederland. Maar het belangrijkste aan Buurtzorg is wat het niet is. De organisatie heeft geen managers, geen callcenter en geen planners. Er zijn geen targets en geen bonussen. Er is nauwelijks overhead en er wordt weinig vergaderd. Er is geen flitsend hoofdkantoor in Amsterdam - alleen een lelijk gebouw op een lelijk bedrijventerrein in Almelo.

- Zaterdag 21 januari: Hans van der Linde, huisarts. Van der Linde is huisarts in Capelle aan den IJssel en al geruime tijd een fel criticus van de farmaceutische industrie, die volgens hem patiënten veelvuldig gevaarlijke geneesmiddelen door de strot duwt, al dan niet met hulp van omgekochte artsen. Hij heeft een belangrijk aandeel in de scepsis waarmee nieuwe cholesterolverlagers en diabetesmedicijnen in Nederland worden ontvangen. Hij is scherp in zijn veroordeling en beschuldigt farmaceutische bedrijven van maffiapraktijken.

- Woensdag 25 januari: André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland. Rouvoet is Voorzitter Zorgverzekeraars Nederland. Bij veel van wat misgaat in de zorg wordt naar de zorgverzekeraar gewezen, ook door de politiek. Dat is volgens Rouvoet onterecht. Zij hebben de rol gekregen om de zorg tegen de beste prijs en kwaliteit in te kopen. Zij gaan vooral over geld en moeten ‘nee’ verkopen. "Dat is een lastige rol, een ondankbare wettelijke taak, daar moeten we niet over zeuren. Wij zijn de natuurlijke pispaal." Maar veel van de onvrede gaat over zaken waar zorgverzekeraars niets mee van doen hebben, benadrukt Rouvoet. Want de zorgverzekeraar is de hoeder van de solidariteit.

In Slikken en Stikken geven De Verleiders een second opinion over ons zorgstelsel. Over patenten, onbetaalbare medicijnen, draaideurpatiënten, prijsafspraken, faillissementen van ziekenhuizen en miljardenwinsten van verzekeraars en farmaceuten. Maar ook over de mens, die steeds ouder wil worden en zich daarmee uitlevert aan deze zorg-maffiosi. Binnenkort geven we al 30 procent van ons bruto binnenlands product uit aan de medische sector voor het leveren van een gevecht dat niet te winnen is.

De Verleiders zijn van vrijdag 13 januari t/m 28 januari te zien in Carré. Bestel hier uw kaarten.

Inloggen
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Minimaal 8 tekens en minimaal 1 hoofdletter en 1 kleine letter.
×