0900 - 25 25 255

Telefonisch 7 dagen p/w bereikbaar (€ 0,45 p/m):
ma t/m vr: 9.00 uur tot 21.00 uur, za en zo: 10.00 uur tot 20.00 uur


woensdag 18 oktober 2017

IDFA opent met Amal van Mohamed Siam in Carré

De 30e editie van IDFA opent op 15 november in Koninklijk Theater Carré met de wereldpremière van Amal van de Egyptische regisseur Mohamed Siam. Deze coming of age-documentaire volgt de Egyptische tiener Amal tijdens en in de jaren na de revolutie. We zien hoe Amal haar identiteit zoekt in een land in transitie. De film kwam tot stand met steun van het IDFA Bertha Fund, dat dit jaar 20 jaar bestaat, en kreeg financiering op het IDFA Forum, dat dit jaar haar 25e editie viert. De film is daarmee een mooi voorbeeld van waar IDFA voor staat, als katalysator voor de ontwikkeling, financiering en distributie van de wereldwijde creatieve documentaire. De selectie van IDFA Forum staat vanaf vandaag online.

Amal

In Amal volgt regisseur Mohamed Siam het leven van het tienermeisje Amal in de jaren na de Egyptische revolutie. Amal is veertien jaar als ze tijdens de Egyptische revolutie op het Tahrir plein belandt, nadat haar vriendje is omgekomen bij de Port Said-stadionramp. Tijdens de protesten wordt ze door de politie geslagen en aan haar haren over het plein gesleept. Amal is fel en onverschrokken. Maar als jonge vrouw tussen de mannen moet ze ook vechten voor het respect van anderen, en het recht om mee te mogen doen, op straat en in het verdere leven. Barbara Visser, artistiek directeur (interim), noemt Amal de “Girlhood” van IDFA. Barbara Visser: “In de keuze voor Amal als openingsfilm komen veel dingen samen die we bij IDFA belangrijk vinden: de filmische verbeelding van de werkelijkheid, een persoonlijk verhaal en het ondersteunen en vertonen van aanstormend talent van over de hele wereld.” Amal is geselecteerd voor de IDFA Competition for Feature-Length Documentary en het focusprogramma Shifting Perspectives: The Arab World.

Mohamed Siam

Mohamed Siam (1982) is een fictie- en documentaire filmmaker uit Egypte. Zijn eerste film Whose Country? (2016) was onder andere geselecteerd voor New York Film Festival en Karlovy Vary International Film Festival en won de Silver Hugo op het Chicago Film Festival. Eerder won hij de Robert Bosch Film Prize, Durban FilmMart Afridocs Prize and Thessaloniki Award. Voor Amal nam hij de rol van schrijver, regisseur, cameraman en producent op zich.

Inloggen
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Minimaal 8 tekens en minimaal 1 hoofdletter en 1 kleine letter.
×