0900 - 25 25 255

Telefonisch 7 dagen p/w bereikbaar (€ 0,45 p/m):
ma t/m vr: 9.00 uur tot 21.00 uur, za en zo: 10.00 uur tot 20.00 uur


donderdag 3 november 2016

Illusionisme en opera

Serge van Veggel en Woedy Woet over hun fascinaties voor illusionisme en opera

Operaregisseur Serge van Veggel en illusionist Woedy Woet laten in Dr. Miracle’s last illusion opera en illusionisme samensmelten. De samenwerking is inspirerend, omdat de één een fascinatie voor het metier van de ander koestert. Eric Korsten ging met de twee theatermakers in gesprek.

Serge, wat is voor jou de magie van het illusionisme?
“Dat daar 'werkelijk' wonderen kunnen gebeuren, en dat de tijd even volkomen kan stilstaan. Magie ontstaat voor mij als je als kijker even kunt wegzinken in dat ene, unieke moment, of als je erbij weg kunt dromen. Illusionisme staat vooral bekend als een vorm van variété en show, maar met de juiste manier van uitvoeren kan het ook heel poëtisch zijn. Zowel de flamboyante dynamiek als de melancholische poëzie proberen we in deze voorstelling te bereiken. In het illusionisme draait het vaak om de 'magische momenten': een verdwijning, verschijning of zwevende vrouw. Die magische momenten liggen zowel in sfeer als ervaring heel dicht bij de meest magische momenten van de opera, zoals een muzikale climax of een slaapwandelscène. Dat wilden we graag samenbrengen, waarbij we ons ook hebben laten inspireren door de vele componisten die openlijk flirtten met de lichte kunsten, zoals Offenbach.”

Wanneer raakte je voor het eerst betoverd door het illusionisme?
“Eerlijk gezegd: de eerste ervaring die ik me goed kan heugen, zo rond mijn tiende, was een 'ontgoochelende'. Ik had toen een kookboekje geschreven, dat onder de titel Serge à la carte werd uitgegeven door het restaurant van mijn neef, een chef-kok. In het restaurant kwamen veel gasten uit Hilversum, waardoor het kookboekje veel media-aandacht kreeg. Zo was ik te gast in een spelshow op TV van Hans Kazàn. Hij liet mij, als “jongste kok van Nederland”, een trucje doen met een goochelstokje. Maar dat viel steeds slap. Achteraf zou je kunnen zeggen dat toen het puzzelen begon: hoe werkt dit? Dokter Freud zou vermoedelijk zeggen dat ik met deze voorstelling revanche wil nemen op dat moment, haha! Natuurlijk waren er veel positieve ervaringen zoals Mini & Maxi, Cirque du Soleil en Cirque Plume en in de afgelopen jaren ben ik vol bewondering voor hoe Jakop Ahlbom met het genre omgaat."

Woedy, wat is voor jou de magie van opera?
“Muziek is de kunstvorm die je volgens mij het meest direct kan raken, zonder tussenkomst van gedachten of interpretaties. Ik vind het wonderlijk hoe dat werkt: goede muziek roept direct emoties en beelden op, zonder dat je precies weet waarom. Bij opera wordt die muziek dan nog eens gecombineerd met drama; met personages en teksten. Je wordt als publiek dus op twee niveaus tegelijkertijd meegesleept: intuïtief door de muziek en rationeel door het verhaal. Dat kan een betoverende ervaring opleveren. Als illusionist neem je de mensen natuurlijk ook mee in een verhaal, maar je beroert ze op een andere manier: je verwart ze en brengt ze in verwondering.”

Wanneer raakte jij daardoor voor het eerst betoverd?
“Ik was als kind al dol op muziek. In de jaren tachtig werkte ik mee aan Menotti’s opera The Medium. Ik ben me toen voor het eerst echt in opera gaan verdiepen. Keer op keer beluisterde ik de aria’s en iedere keer raakte ik meer onder de indruk van hoe fantastisch de compositie aansloot bij het verhaal, hoe die twee verschillende disciplines elkaar versterkten. Een paar jaar later maakte ik een vaudeville-act, waarin ik voor het eerst mijn twee grote passies, magie en muziek, combineerde. Ik speelde een brute, sterke man, mijn tegenspeelster was een lief meisje dat opera zong. Het was door die act dat ik de bijzondere chemie tussen opera en magie ontdekte, de combinatie van vervoering en verwondering. Met Dr. Miracle’s last illusion maken we een avondvullende voorstelling met deze twee spannende ingrediënten.”

Dr. Miracle's last illusion van Opera2Day is op zondag 19 maart te zien in Carré.

Bestel hier uw kaarten.

Inloggen
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Minimaal 8 tekens en minimaal 1 hoofdletter en 1 kleine letter.
×