0900 - 25 25 255

Telefonisch 7 dagen p/w bereikbaar (€ 0,45 p/m):
ma t/m vr: 9.00 uur tot 21.00 uur, za en zo: 10.00 uur tot 20.00 uur


vrijdag 11 oktober 2013

Stef Bos keert terug naar de Lage Landen

Na muzikale omzwervingen in Zuid-Afrika en Namibië in het eerste deel van dit jaar keert Stef Bos dit najaar terug naar de Lage Landen met een theatervoorstelling waarin hij het pessimisme van onze crisistijd te lijf wil gaan. Op 25 november staat hij in Koninklijk Theater Carré.

Hoe ontstond het idee van deze voorstelling? Naast de algehele sfeer van crisis in Nederland was het vooral een schilderij van een jonge Zuid-Afrikaanse schilder (Chritiaan Conradie) en een zin van de Poolse journalist Kapuchiniski (Pessimisme is het kijken naar de werkelijkheid op een te korte termijn) die in mijn kop de basis legde voor deze voorstelling. Ik wilde iets maken waarbij de mensen aan het einde van de avond met een gevoel de zaal uitgaan dat ze in Vlaanderen zouden omschrijven als ‘Goesting om te leven’. Ik zocht in een combinatie van oude en nieuwe songs naar een soort achtbaan van optimisme.

Heeft dat te maken met het feit dat je een deel van het jaar in het buitenland verblijft? Ik denk het wel ja. Als ik in Nederland terugkom ervaar ik alles wat ik hoor en zie de eerste dagen als door een soort vergrootglas. De voortdurende negatieve berichtgeving ivm de alom genoemde crisis viel me des te meer op omdat ik dikwijls in landen ben waar de meeste mensen in een wezenlijke armoede moeten leven en juist daar bespeur je dikwijls veel optimisme al is het alleen maar omdat dat het enige is wat mensen overeind houdt…het geloof dat het in de toekomst beter wordt. Op het Afrikaanse continent is dat een geschenk wat je krijgt als witte westerling. Mensen denken daar ook dikwijls vanuit een traditie en vanuit een gemeenschap en dat maakt ze ongeacht de moeilijke omstandigheden dikwijls sterker.

Heb je het misschien nodig om buiten je eigen landsgrenzen te bewegen? Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb altijd veel gereisd maar het feit dat mijn leven zich nu in verschillende landen afspeelt heeft meer te maken met toeval en hoe het leven zijn eigen weg kiest. Ik ben getrouwd met een vrouw uit Zuid Afrika en wij willen onze kinderen ook daar deels laten opgroeien en zo ben ik in mijn hoofd in een soort Niemandsland terecht gekomen waar het goed toeven is omdat ik als songwriter beter werk vanuit de positie om een relatieve buitenstaander te zijn.

En nu weer terug in de Lage Landen? Ja, dat is voor mij als een noodzakelijke bloedtransfusie als ik lang weg ben geweest.   Wat ik denk en zing kan ik op veel plaatsen ten gehore brengen maar mijn gedachten moeten ook ergens thuis kunnen komen en dat huis blijft  hier… in dit lage deel van Europa.

Onlangs was Stef Bos te gast in De Wereld Draait Door in verband met de 'Shaffy Recordings'. Hier kunt u het optreden terugkijken. Binnenkort in Carré


Carré nieuwsbrief


Vul a.u.b. uw voornaam in.
Vul a.u.b. geldige tussenvoegsels in.
Vul a.u.b. niet in.
Vul a.u.b. uw achternaam in.
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.

Inloggen
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Minimaal 8 tekens en minimaal 1 hoofdletter en 1 kleine letter.
×