0900 - 25 25 255

Telefonisch 7 dagen p/w bereikbaar (€ 0,45 p/m):
ma t/m vr: 9.00 uur tot 21.00 uur, za en zo: 10.00 uur tot 20.00 uur


woensdag 20 januari 2016

Het verhaal achter Così fan Tutte

Een openlijk potje ontrouw. Zo schotelt regisseur Xander Straat ons zijn Così fan tutte voor. Maar: “Ook een spel blijft niet zonder gevolgen”.

Voor de regisseur weerspiegelt Così fan tutte de menselijke worsteling met liefde en seksualiteit. “In essentie gaat deze opera over de nog steeds actuele kwestie of monogamie bestaat. In een meer filosofische benadering: is monogamie een maatschappelijk concept of – zoals wij geneigd zijn te denken - een menselijke eigenschap?” Een grote vraag, opgeworpen via een eenvoudig verhaal over twee jonge officieren die – in een weddenschap met een oudere vriend - hun geliefden op de proef stellen. Het is de kracht van opera, benadrukt Straat: “Juist doordat de anekdote zo simpel is kun je je makkelijk laten vervoeren. Het dunne verhaal leidt snel naar grote gevoelens.”

Xander Straat hoopt het publiek ook tot nadenken aan te zetten door een cruciale regiekeuze: het spel wordt in deze versie openlijk gespeeld. Het maakt de (on)geloofwaardigheid van het verhaal, waarin de zusjes Fiordiligi en Dorabella zich terugvinden in de armen van elkaars verloofde, volstrekt onbelangrijk. “Iedereen gaat mee in het spel. Ook wij als toeschouwer weten dat ze weten wie het zijn.” Het is een kolfje naar Straats hand. De regisseur houdt van de Brechtiaanse aanpak, waarbij het voor het publiek volstrekt helder is dat “toneel toneel is”. Wat niets afdoet aan de intensiteit van het spel, haast hij zich te zeggen: “Zodat duidelijk wordt dat ook wanneer mensen afspreken een spelletje te gaan spelen, ze zich in dat spel kunnen verliezen. Je laat zien dat je met een verhaal veel meer kunt vertellen dan met de werkelijkheid.”

Er waren meer redenen om er een openlijk potje bedrog van de maken. “Het is ook een seksueel spel. Bijna alsof je een fantasie gaat spelen en erin verstrikt raakt.” Een andere laag is die van onze vermeende keuzevrijheid in de liefde. Straat heeft zich in de voorbereiding uitgebreid verdiept in (wetenschappelijke) studies over de liefde en stelt vast dat we vooral graag in die controle willen gelóven. “Terwijl er heel veel bij komt kijken dat we totaal niet beheersen. Onze hersenen worden gestuurd door instinct. Nieuw onderzoek bevestigt dat ook. Zoals lichaamsvormen drift opwekken, omdat ze ons voortplanting beloven. Dat vind je eveneens in de voorstelling terug.”

Così fan Tutte van de Nederlandse Reisopera is op vrijdag 12 februari te zien in Carré. Bestel hier uw kaarten.

Inloggen
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Minimaal 8 tekens en minimaal 1 hoofdletter en 1 kleine letter.
×