0900 - 25 25 255

Telefonisch 7 dagen p/w bereikbaar (€ 0,45 p/m):
ma t/m vr: 9.00 uur tot 21.00 uur, za en zo: 10.00 uur tot 20.00 uur

Ballet Vlaanderen - De vuurvogel van Igor Stravinsky

Woensdag 2 en donderdag 3 mei 2018

Ballet Vlaanderen - De vuurvogel van Igor Stravinsky
Het balletgezelschap uit Vlaanderen komt met haar nieuwe triple bill in het voorjaar naar Carré. U ziet L’Oiseau de Feu van Sidi Larbi Charkaoui, Ten Duets on a Theme of Rescue van Christal Pite en Kaash van Akram Kahn.

Ten Duets on a Theme of Rescue
De veelgeprezen voorstelling Ten Duets on a Theme of Rescue is van de Canadese choreografe Crystal Pite. Hierin benadert zij het thema van de redding tussen twee personen op erg persoonlijke wijze.

Crystal Pite bekijkt het menselijke lichaam vanuit een poëtisch perspectief. Haar werk wordt gekenmerkt door een vindingrijke theatraliteit en een scherpzinnige bewegingstaal. In Ten Duets on a Theme of Rescue toont ze ons een close-up van de interactie tussen twee mensen op een doorvoelde wijze die nooit de humor en zelfrelativering schuwt. Door een serie van tien subtiele en intieme duetten heen beslist het publiek zelf wie eigenlijk wie redt en waarvan.

“Ik hou van het woord ‘rescue’” stelt ze, “het vat een heel verhaal in een enkel woord. Het lichaam kan op gelijkaardige wijze een verhaal vertellen door middel van de meest eenvoudige handelingen.” Nadat Crystal Pite de choreografie creëerde, zocht ze binnen haar werk naar momenten die specifiek het thema ‘redding’ evoceerden. Van daaruit hervormde ze haar choreografie tot tien duetten waarin telkens één bepaald aspect van ‘redding’ centraal staat.

L’Oiseau de Feu
Met L’Oiseau de Feu biedt choreograaf en artistiek directeur van Ballet Vlaanderen Sidi Larbi Cherkaoui een nieuwe kijk op het eeuwenoude Russische volksverhaal, De Vuurvogel. L’Oiseau de Feu ging als choreografie in wereldpremière in 1910 in de Parijse opera. De oorspronkelijke, erg feeërieke, choreografie van Michail Fokine vertelt het verhaal van de goede Ivan Zarevitsj die met behulp van de magische Vuurvogel zegeviert over het slechte, gepersonifieerd door de tovenaar Kastsjei. Die tegenstelling tussen goed en kwaad komt ook terug in de niet-narratieve versie van Sidi Larbi Cherkaoui.

Lees verder »

Aan de ene kant de morbide gruwel van het vuur, aan de andere kant de schoonheid van het hernieuwde leven dat daaruit ontstaat. Centraal staat de kracht van een mens om als een feniks uit zijn as te herrijzen. Als een zelfredding, die intrinsiek in elke mens aanwezig is, en slechts wacht om gewekt te worden.

De muziek is van de hand van een jonge Igor Stravinsky, die hiermee op slag wereldberoemd werd. De compositie, met zijn eigenzinnige en complexe ritmes, ontstond in opdracht van de fameuze Ballets Russes en is doorspekt met Russische volksmelodieën. Stravinsky maakte verschillende kortere versies van het ballet. Het is de versie uit 1919 die Sidi Larbi Cherkaoui choreografeert.

Kaash
De Engels-Bengaalse choreograaf Akram Khan tast met zijn unieke dansstijl, geworteld in de Indiase dansvorm kathak, de grenzen af van het westerse dansidioom. Met Kaash, het Hindu voor “als”, geeft Khan een eigen visie op Shiva. Deze god van zowel destructie als creatie, traditioneel vereenzelvigd met een verankerd verleden, wordt door Akram Khan benanderd vanuit een tegenovergesteld perspectief: wat zijn onze mogelijkheden naar de toekomst toe? De wereldberoemde kunstenaar Anish Kapoor vertaalt dit transcendente thema naar een poëtische sceno­grafie en de Engels-Indische compo­nist Nitin Sawhney zorgt met zijn beklijvende dan weer ritmische structuren voor compo­sitorische parallellen met de krachtige en hoekige hardheid van Khans abstracte bewegingstaal.

Geef hier aan dat u erbij bent.

Speeldata

Speellijst


wo 2 mei 2018 20:00 uur Bestel
do 3 mei 2018 20:00 uur Bestel

 


Prijzen

Prijzen


RangPrijs
Gouden rang€ 55,00
Rang 1€ 50,00
Rang 2€ 40,00
Rang 3€ 35,00
Rang 4€ 25,00
Rang 5€ 15,00

Genoemde prijzen zijn exclusief de restauratietoeslag van € 1,50 per kaart.


Credits

Credits


Choreografie

Crystal Pite

 

Muziek

Cliff Martinez

 

Kostuums

Linda Chow

Licht

Jim French

 

Instudering

Jermaine Spivey

Choreografie
Sidi Larbi Cherkaoui


Muziek
Igor Stravinsky

Decor en licht
Willy Cessa

Kostuums
Tim Van Steenbergen


Video
Philipp Contag-Lada


Muzikale leiding
Philipp Pointner


Choreografie

Akram Khan

Muziek

Nitin Sawhney

Decor

Anish Kapoor

Kostuums

Kimie Nakano

Belichting

Aideen Malone

Instudering

Eulalia Ayguade

Kristina Alleyne

Sade Alleyne


Inloggen
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Minimaal 8 tekens en minimaal 1 hoofdletter en 1 kleine letter.
×