0900 - 25 25 255

Telefonisch 7 dagen p/w bereikbaar (€ 0,45 p/m):
ma t/m vr: 9.00 uur tot 21.00 uur, za en zo: 10.00 uur tot 20.00 uur

La Traviata - Nederlandse Reisopera

Zondag 29 en maandag 30 oktober 2017

La traviata 
We kunnen ons nu nauwelijks meer voorstellen hoe verontwaardigd er werd gereageerd toen Verdi het levensverhaal van de prostituee Violetta Valéry als uitgangspunt nam voor een opera. Het thema van de gevallen vrouw die haar liefde moet opgeven en die sterft aan tuberculose, werd niet gezien als een respectabel onderwerp voor een theaterstuk. Maar Verdi was vastbesloten. Hij had immers ook een persoonlijke band met het verhaal. Hij leefde ongehuwd samen met een voormalige operazangeres wier levensloop niet bepaald als 'smetteloos' te boek stond. La traviata kan worden gezien als een antwoord van de componist op de geruchten en roddels, maar Verdi's artistieke ambities reikten verder. Hij zag het onderwerp als een probleem van zijn tijd en vatte het dan ook meer op als een moralistische parabel dan als een realistisch drama. Het thema van de vrouw die van de weg is geraakt (want dat betekent tra viata) kreeg in zijn opera een diepgaande en veel omvattende interpretatie die ook vandaag de dag niemand onberoerd kan laten.

Het verhaal 
In La traviata wordt de welgestelde prostituee Violetta Valéry, die lijdt aan tuberculose, voorgesteld aan de jonge Alfredo Germont, die zegt dat hij van haar houdt. Voor hem geeft Violetta haar leven als demi-modaine op en zij gaat met hem samenwonen. Op een zekere dag krijgt Violetta bezoek van vader Germont die haar verzoekt de relatie met zijn zoon te beëindigen, omdat deze een huwelijk van zijn dochter in gevaar zou kunnen brengen. Zij doet wat van haar gevraagd wordt. Alfredo keert zich woedend van haar af maar komt tot inkeer wanneer hij verneemt welk offer Violetta heeft gebracht. Samen met zijn vader bezoekt hij Violetta, maar het is te laat. Zij overlijdt in hun bijzijn. 

De wals  
Het alom tegenwoordige walsritme vormt de muzikale sleutel tot deze opera. De populaire gezelschapsdans vormde de soundscape van het Parijs van die jaren. In de opera geeft het uitdrukking aan de onstilbare behoefte aan vertier van de klanten van de in pracht en praal levende prostituee. De wals staat echter ook symbool voor het verlangen naar pure en oprechte liefde waarvan Violetta al sinds haar kindertijd droomt.

La traviata is een coproductie van de Nederlandse Reisopera en Scapino Ballet Rotterdam

Geef hier aan dat u erbij bent.

Eindtijd: 22:30 uur, incl. twee pauzes.

Speeldata

Speellijst


zo 29 oktober 2017 19:30 uur Laatste kans!
ma 30 oktober 2017 19:30 uur Bestel

 


Prijzen

Prijzen


RangPrijs
Gouden rang€ 70,00
Rang 1€ 55,00
Rang 2€ 45,00
Rang 3€ 35,00
Rang 4€ 25,00
Rang 5€ 15,00

Genoemde prijzen zijn exclusief de restauratietoeslag van € 1,50 per kaart.


Credits

Credits


TEAM EN CAST
Dirigent: Ilyich Rivas
Regisseur:  Floris Visser
Choreograph: Pim Veulings    
Violetta Valery:  Urška Arlič Gololičič
Alfredo Germont: Jesus Garcia
Giorgio Germont: Anthony Michaels-Moore
Flora Bervoix: Hanna-Liisa Kirchin
Annina: Fiona Kimm
Gastone: Christian Darmsgaard   
Baron Douphol: Eddie Wade
Marquis d'Obigny: Wiebe-Pier Cnossen
Dr Grenvil: Paolo Battaglia
Decor: Dieuweke van Reij
Licht: Alex Brok

Het Gelders Orkest / Consensus Vocalis


Inloggen
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Minimaal 8 tekens en minimaal 1 hoofdletter en 1 kleine letter.
×