0900 - 25 25 255

Telefonisch 7 dagen p/w bereikbaar (€ 0,45 p/m):
ma t/m vr: 9.00 uur tot 21.00 uur, za en zo: 10.00 uur tot 20.00 uur

Siroe, re di Persia - Nederlandse Reisopera

Maandag 29 januari 2018

Siroe, re di Persia
Zestig opera's schreef Johann Adolf Hasse. Maar toe het tijdperk van de opera seria zijn einde naderde verdween ook Hasse's roem als sneeuw voor de zon. Hij, het genie van de serieuze opera in Italië en Duitsland, maakte graag gebruik van teksten van gerenommeerde auteurs als Pietro Metastasio. En zo zette Hasse, net als Handel en Vivaldi, ook diens populaire libretto Siroe, re di Persia op muziek. Hasse voorzag de opera van vele duizelingwekkend virtuoze bravoure-aria's en weet ons ook te raken met heerlijke langzame stukken met prachtig uitgesponnen zanglijnen.

Het verhaal 
Cosroe, koning van Perzië, wil zijn troon schenken aan de zoon die zich volledig aan hem wil onderwerpen. Zijn kwaadaardige jongste zoon Medarse zweert trouw, maar de goede Siroe is verontwaardigd en weigert de eed af te leggen. Cosroe wijst hierop Medarse als opvolger aan. Prinses Emira is verontwaardigd dat haar verloofde Siroe als eerstgeborene en dus rechtmatige opvolger geen actie onderneemt en beraamt, als man verkleed, een moordaanslag op Cosroe. De jaloerse streken van prinses Laodice, die ook verliefd is op Siroe en de snode plannen van zijn jongere broer Medarse leiden bijna tot de dood van Siroe. Traditioneel gaat het in de opera seria over de triomf van het goede over het kwaad en aan het einde van deze opera worden de personages dan ook met elkaar verzoend en zal Siroe uiteindelijk de troon van Perzië bestijgen. 

Barokopera 
In dramatisch opzicht biedt dit tekstboek alles wat een serieuze barokopera nodig heeft. De handeling, waarin macht, seks en misdaad centraal staan, is spannend en de vele intriges zijn zeer geraffineerd met elkaar verweven. In het centrum van het verhaal staat een personage dat meer diepgang heeft meegekregen dan in veel andere opera seria het geval is. Op muzikaal vlak wist Hasse, net als Handel, zijn zangers precies die noten te geven die hun vocale kwaliteiten het best naar voren brachten. De duizelingwekkend virtuoze bravoure-aria's zijn daarvan een mooi voorbeeld, maar het zijn – en daarvoor is Siroe al evenzeer een belangrijk voorbeeld – de heerlijke, lang uitgesponnen zanglijnen van de zogenaamde sostenuto-aria's die Siroe, re di Persia zo aantrekkelijk maken.

Toen aan het einde van de achttiende eeuw de populariteit van het genre van de opera seria snel afnam, verbleekte ook de roem van Johann Adolf Hasse (1699-1783) in even rap tempo. En dat terwijl hij met meer dan 60 muziekdrama's op zijn naam de meest bejubelde operacomponist van Italië en Duitsland was geweest. Hij werkte voor belangrijke vorstelijke operahuizen in Napels, Venetië en Wenen maar was de laatste twintig jaar van zijn carrière vooral verbonden aan het operahuis in Dresden, waar hij in dienst was van de keurvorst van Saksen, die tevens als koning van Polen regeerde. Voor Dresden schreef hij een van zijn meesterwerken: Siroe, re di Persia. 

Het libretto van deze opera is van de hand van Pietro Metastasio, de beroemdste achttiende-eeuwse auteur van talloze serieuze operateksten. Hij schreef het in 1726 en het zou uiteindelijk meer dan 35 keer op muziek gezet worden door uiteenlopende componisten als Vinci, Porpora, Vivaldi, Handel, Galuppi en natuurlijk Hasse. Die laatste zette het in 1733 op muziek en maakte precies dertig jaar later nog een tweede, sterk gewijzigde versie.

Geef hier aan dat u erbij bent.

Speeldata

Speellijst


ma 29 januari 2018 20:00 uur Bestel

 


Prijzen

Prijzen


RangPrijs
Gouden rang€ 70,00
Rang 1€ 55,00
Rang 2€ 45,00
Rang 3€ 35,00
Rang 4€ 25,00
Rang 5€ 15,00

Genoemde prijzen zijn exclusief de restauratietoeslag van € 1,50 per kaart.


Credits

Credits


TEAM EN CAST
Dirigent:  George Petrou
Regisseur:  Jakob Peters-Messer
Siroe:  Nicholas Tamagna
Laodice:  Myrsini Margariti
Medarse:  Rachel Kelly
Cosroe:  Juan Sancho
Emira:  Hagar Sharvit
Arasse:  Nazan Fikret
Decor:  Markus Meyer
Licht:  Guido Petzold

Orkest van het Oosten / zonder koor
Coproductie met het Oldenburgisches Staatstheater


Inloggen
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Minimaal 8 tekens en minimaal 1 hoofdletter en 1 kleine letter.
×